Het is mogelijk om geld te verdienen met een app. Als je dit wilt, dan is het verstandig om dit te bedenken voordat je een applicatie gaat maken. Waarom? Het verdienmodel dat je kiest bepaalt namelijk voor een (groot) deel hoe een app er uit komt te zien en komt te werken.
Snap je waarom dat zo is?
Stel dat je een game maken wilt. Als verdienmodel kies je hiervoor in-app aankopen. Dit moet worden ingebouwd in de app en het is het makkelijkst als je dit van te voren doet.
Natuurlijk kan dit ook worden gedaan nadat de applicatie is gebouwd, maar het zorgt meestal alleen maar voor meer werk. De app zal dan moeten worden aangepast en dat kost weer extra tijd en geld. Door hier van te voren over na te denken, kun jij je dat besparen!

Welke verdienmodellen zijn er voor apps?

Er zijn verschillende verdienmodellen die je aan apps kunt koppelen. Hieronder noemen we de 3 meest gebruikte verdienmodellen en geven we je bovendien nog een aantal tips.

1. Betaalde app

Veel apps worden gratis aangeboden in de app-stores, maar het is ook mogelijk om jouw applicatie betaalt aan te bieden. Jij bepaalt dan de prijs die moet worden betaald. Als iemand jouw app wil downloaden, dan zal deze persoon hier eerst voor moeten betalen.
Dit bedrag krijg jij vervolgens in jouw account gestort.
Houd er rekening mee dat je niet het volledige bedrag krijgt. Je krijgt namelijk slechts 70 procent, want de grote app-stores houden allemaal 30 procent van het totale bedrag in.

Je kunt jouw applicatie voor bijvoorbeeld 1 euro te koop zetten. Als de app dan 30.000 keer wordt gedownload, dan is de totale omzet 30.000 euro. Van dat bedrag is 21.000 euro voor jou en 9.000 euro gaat naar de app-store.

Om dit verdienmodel succesvol te gebruiken, zul je wel een app moeten maken die mensen echt graag willen gebruiken. Niemand gaat betalen voor een app waar je niks aan hebt!

2. In-app aankopen

In-app aankopen zijn aankopen die gebruikers in apps kunnen doen. Dit verdienmodel wordt steeds populairder en ook sommige grote bedrijven verdienen nu hun geld op deze manier.
Dit verdienmodel kan heel goed werken bij games. Hoe dan? Veel spellen kunnen gratis worden gedownload. Als bezoekers dan het spel aan het spelen zijn en beginnen vast te lopen, dan kunnen ze tegen betaling bijvoorbeeld extra levens of tijd krijgen.
Dat dit verdienmodel heel goed kan werken, blijkt wel uit het succesverhaal van Candy Crush Saga. Dit is een bekend spelletje waarin combinaties met snoepjes moeten worden gemaakt. De applicatie kan gratis worden gedownload, maar in het spel heb je maar een beperkt aantal levens. Wanneer jouw levens op zijn, kun je in de app nieuwe levens kopen.
Op deze manier wordt er veel geld verdient met het spel.
Wil me meer weten over in app aankopen, lees dan dit artikel op mobielabonnement.nl.

3. Advertenties

Ook is er natuurlijk nog de mogelijkheid om geld te verdienen met advertenties. Deze advertenties worden in jouw applicatie geplaatst en hier krijg jij dan voor betaald.
Dit is ook een verdienmodel dat veel wordt gebruikt.
Er zijn verschillende advertentienetwerken die speciaal gericht zijn op smartphones en tablets. Hier kun jij je bij aanmelden en vervolgens kun je dan advertenties in jouw app plaatsen. Gebruikers van jouw applicatie krijgen deze advertenties vervolgens te zien.

4. Andere verdienmodellen

De bovenstaande verdienmodellen worden het meeste gebruikt, maar dat betekent niet dat er geen andere manieren zijn om inkomsten te verkrijgen.
Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een abonnement aan jouw applicatie te koppelen. Op deze manier heb jij elke maand vaste inkomsten. Of je kunt een applicatie gratis aanbieden, maar mensen laten betalen als ze gebruik willen maken van bepaalde (premium) functies.

Wist jij al dat je verdienmodellen ook kunt combineren? Maak bijvoorbeeld een app met advertenties gratis en maak de variant zonder advertenties betaalt.

Er zijn nog een aantal verdienmodellen en DesignBoost heeft deze overzichtelijk in een PDF gezet. Dit bestandje kun je gratis downloaden. In totaal worden er 9 verdienmodellen kort beschreven en er zit ook nog een werkblad bij om je te helpen bij jouw keuze.

Welk verdienmodel kun je het beste gebruiken?

Het hangt van de applicatie zelf af welk verdienmodel je het beste kunt gebruiken. De éne app zal meer verdienen met advertenties en de andere met in-app aankopen. Het is daarom moeilijk om te zeggen welk verdienmodel je het beste kunt kiezen.
Hier heb jij natuurlijk vrij weinig aan!
Als tip willen we jou daarom geven dat je kunt kijken naar apps van concurrenten. Kijk hoe zij geld verdienen met hun applicatie. Dit kan jou helpen om een verdienmodel te kiezen.
Er is trouwens geen verkeerd verdienmodel. Je kunt niet fout kiezen. Het éne verdienmodel levert alleen meer op dan de andere. Mochten de inkomsten toch tegenvallen, dan kun je altijd nog andere verdienmodellen uittesten en desnoods overstappen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *